Etologi

Myskänder är i mycket högre grad än vanliga ankor och änder land- och skogsdjur. Inte för inte hör myskänderna till trädändernas (glansändernas) underfamilj bland andfåglarna, brunand och mandarinand räknas även dit. Myskänder söker huvudsakligen sin föda på marken, gärna i skog, parar sig ofta på land och simmar mycket sämre och mera ogärna än ankor. Det är sällan som myskänder ligger på grunt vatten och "doppar" som vanliga änder. Det påstås också att myskänder med klorna gräver efter föda, och särskilt sägs de ibland göra skada på kassava-plantage, där de gräver efter och äter kassavans rötter. Födan i naturen består av olika växtdelar och frön, men också av sniglar, maskar och t o m grodor. Natten tillbringar vilda fåglar alltid i träd, och också på dagen sitter de gärna högt uppe i träden. Boet läggs också i träd eller stubbar, ibland i andra fåglars bo men hellre i något trädhål och fodras med honans dun. 

Fåglarnas simhud är starkt urringad och klorna krökta och skarpa, en anpassning till trädlivet och till grävningen i marken. Ungarna använder klorna vid klättringen ut ur bohålet. Små myskällingar kan med näbbar och klor klättra upp för t ex ett nät. Vår tama myskanka har behållit mycket av sitt vilda beteende. De flyger gärna och ofta. Detta innebär också att de är betydligt svårare att stänga in än andra ankor. De rymmer dock inte långt och kommer snart tillbaka. Det är bara det att de gillar att flyga. En rastgård måste därför vara nättäckt för att säkert hålla dem på plats, och skall de gå i kätte inomhus måste nätet gå i tak. Man kan naturligtvis klippa vingarna på dem, men det är ett tråkigt sätt att förhindra deras naturliga beteende. Bättre är att acceptera deras vanor och försöka anpassa sig till dem. Myskankor skiljer sig från vanliga ankor i en egenskap, nämligen att de är mindre svårtillgängliga. 


En ovanlig fördel som däremot kanske kan göra myskankor uppskattade av bullerkänsliga personer är att myskänder är nästan helt stumma. I ungern kallas den ofta tysta anden. Honan har ett lågt grymtande när hon går med ungar. Dessutom väser djuren under parningsspelet. Väsningar förekommer ofta också både som hot- och hälsningsbeteende, och ibland som kontaktläte med människor. Hälsningsbeteendet är mycket speciellt. Härunder sänker fåglarna halsen och sträcker fram huvudet och väser, medan stjärten viftas från sida till sida. Vill man alltså bli vän med myskankor skall man väsa hest åt dem. Viftandet på stjärten är kanske lite svårare för en människa... - Bortsett från honans grymtningar och väsanden förhåller djuren sig helt tysta.

Myskankan kan bli riktigt tam och komma som en hund på lockrop. Detta gäller speciellt honor. Uppenbarligen beror detta på att parbandet mellan hane och hona är starkare än hos vanliga änder. Utanför häckningstid håller fåglarna samman i lösa relationer. Myskänder har en otrevlig vana som man bör känna till innan man börjar hantera dem: de använder sin avföring som försvarsmedel. Bär man en myskanka vårdslöst, lyfter den av äggen eller eljest hanterar den ovarsamt händer det att den lyfter stjärten och skickar iväg en rejäl laddning. En hona på ägg kan få iväg en sådan sats bortåt metern, och på något sätt är hon då också alltid omgående lös i magen. Beteendet torde ursprungligen vara ett skydd mot ovälkomna gäster när honan ligger och ruvar i sitt tropiska trädhål.

Ett mycket märkligt beteende är myskornas "gruppsamtal". Har något hänt, t ex att en främmande person besökt deras hus eller rastgård eller att något rovdjur hotat men försvunnit, kan fåglarna ställa sig i en ring, svänga på stjärten, sänka huvudet och halsen och omväxlande bocka och väsa mot varandra. Det ser ut som om de står och kommenterar vad som hänt! Äldre myskandrikar kan ibland bli besvärliga. Börjar de visa tecken på dåligt humör och anfaller både folk och fä är deras rätta plats stekgrytan! Källa: "Håkan Hallander Husdjur till husbehov"


Taggar: Myskanka, Muscovy Duck, Scobies, Muscovies, Kinesisk anka, Ostindisk and, Turkisk and, Muskovit, Sydamerika,  Etologi, Utfodring, Ankhus, Kläckning, Ällingar, Produktiv, Forum, ägg, reden, lantras, myskor, myskand, husdjur, fågel, fakta, lantmyskanka, avkomma, Häckning, vattenfågel, andrik, ankungar, andfåglar, äggproduktion, vingklippning, köttproduktion, domesticerade, Ruvningstid, vatten, simhud, information, myskandrikar, drake, drakar, Foder, Allfoder, torrfoder, Svenska Lanthönsklubben, nedsmutsning, mördarsniglar, Ankhuset, minusgrader, vintern, parning, maskinkläckning, Temp, Fuktighet, nykläckt, kycklingar, rede, fjäderfä, rovdjur värme, studier, kullar, Jordbruksverket, genbank, kött, Sverige, damm, dammduk, räv, rovfåglar, evidens, luftfuktighet, grader, skötsel, husbehov, bondgård, bonde, slakt, äggkläckning, helautomatisk, granngården, hobby, lanthönsklubben, ankägg, änder, ankor, recept, stordrift, lampa