Kläckning

Maskinkläckning
Även om naturruvning i första han bör efterstävas, kan det ibland finnas anledning till att ruva och kläcka ägg i maskin. Först som sist skall sägas att allt för många ger sig på detta utan några förkunskaper, vilket kan straffa sig. Det finns en del billiga maskiner på marknaden som fungerar dåligt. Saknar man kunskaperna kan et vara lämpligt att lämna äggen för kläckning till någon som sysslat med detta ett tag. Källa: Höns Ankor och Gäss av Ronny Olsson

Insamling för kläckning i maskin  
Vill du ha full kontroll på din avel bör du separera de olika ank-raserna minst 3 veckor innan du börjar samla in äggen. De ägg du sparar från dina ankor behöver också en viss "skötsel" Äggen bör förvaras svalt, kylskåp är ok. De bör också vändas ca 1 gång om dagen. De kan sparas upp till 3 veckor utan att förlora sin "kläckbarhet". I vissa fall även längre. Om äggen är väldigt smutsiga bör de tvättas med stor försiktighet. Det skyddande vaxskiktet bör i möjligaste mån vara kvar. Beställer du ägg från någon annan uppfödare via Posten, tänk då på följande: Låt äggen vila ett dygn innan du lägger dem i kläckaren. Det är gulans upphängningsanordning ("Snoddarna") som kan behöva stabiliseras efter en skakig transport. 

Starta ruvning/kläckning
Märk alla ägg med t ex ett kryss. Lägg in äggen i den redan uppvärmda och temperaturinställda kläckaren.  Temp ca 103 grader Fahrenheit (ca 39,5 C) i en maskin utan fläkt. Ett par grader lägre om du har fläkt. I moderna helautomatiska maskiner vänds äggen efter egen inställning, från 1 gång i timmen till min 2 gånger per dygn. I manuella maskiner får du vända för hand minst morron & kväll. Här får du nytta av att du har märkt äggen, vilket underlättar kontrollen att alla är vända. Fuktigheten i maskinen bör ligga lite högre än hos hönsfåglar, minst 50 - 60% bör man försöka uppnå. I sluten tiden bör man öka fuktigheten ytterligare. Många "duschar" sina ägg med blomspruta några gånger om dygnet och ännu oftare mot slutet. Se till att ha vatten i behållaren under hela tiden. Lägg en svamp eller tegelsten i vattnet. 

Låt ev. "tygvekar" klättra upp på väggen från vattenkaret om du får svårt att hålla högre fuktighet. Från ruvningens början till kläckning kan variera från 25 dagar till 28 dagar. Myskank-ägg ytterligare några dagar. Tänk även på att produktionen av koldioxid ökar med tiden. Ha god tillgång på syre, genom att se till att "vetilationshålen" är öppna och fria från fjun.

De nykläckta ällingarna
Redan ett par dagar före kläckningen kan pip höras från de okläckta ällingarna. Tiden för att ta sig ur äggen varierar stort mellan individerna. från första hålet i ägget kan det ta upp till 2 dagar. Många uppfödare menar att man bör hjälpa ällingar som inte kommer ut efter så lång tid. Man kan bara säga att ibland fungerar det ibland inte. Ällingarna böra vara kvar i kläckaren till de är helt torra. Därefter flyttas de till  en plats (stor låda/box) med värmelampa. De bör ha minst 33 C förta veckan. 28 C andra veckan, 21 C tredje veckan och minst 16 C fjärde veckan. Lättast är att observera när kycklingarna själva reglerar värmen, genom att lägga sig på rätt avstånd från värmekällan. Har de bildat en ring under lampan så har de tillräckligt med värme. De kommer senare att helt rata lampan när fjäderskruden tilltagit.




Har du lyckan att ha ruvande ankor 
sköter ankan allt arbete själv. Låt den ruvade ankan ha lugn och ro under hela ruvningen. Ge vatten och foder en liten bit från redet, vilket ger henne möjlighet att tömma tarmen, som annars kan bli ett problem för henne. Ankan är själv mycket sparsam med att äta under ruvningen. Ankan kan innan äggläggningen behöva tillskott av snäckskal för att inte riskera att äggens skall blir för tunna och porösa. Finns fler ankor i anslutning till den ruvande ankan bör hon ha ett skyddat rede. Till skillnad från höns placeras reden max 10 cm över golv. Källa: ankor.se

Taggar: Myskanka, Muscovy Duck, Scobies, Muscovies, Kinesisk anka, Ostindisk and, Turkisk and, Muskovit, Sydamerika,  Etologi, Utfodring, Ankhus, Kläckning, Ällingar, Produktiv, Forum, ägg, reden, lantras, myskor, myskand, husdjur, fågel, fakta, lantmyskanka, avkomma, Häckning, vattenfågel, andrik, ankungar, andfåglar, äggproduktion, vingklippning, köttproduktion, domesticerade, Ruvningstid, vatten, simhud, information, myskandrikar, drake, drakar, Foder, Allfoder, torrfoder, Svenska Lanthönsklubben, nedsmutsning, mördarsniglar, Ankhuset, minusgrader, vintern, parning, maskinkläckning, Temp, Fuktighet, nykläckt, kycklingar, rede, fjäderfä, rovdjur värme, studier, kullar, Jordbruksverket, genbank, kött, Sverige, damm, dammduk, räv, rovfåglar, evidens, luftfuktighet, grader, skötsel, husbehov, bondgård, bonde, slakt, äggkläckning, helautomatisk, granngården, hobby, lanthönsklubben, ankägg, änder, ankor, recept, stordrift, lampa